Kolmas päivä vesipaastoa

 

Kolmas päivä vesipaastoa

Vesipaastoa takana 3 vuorokautta. Edellinen yö oli jotenkin rauhaton, illalla otin magnesiumia, en tiedä saiko se aikaan levottomat jalat, vai otinko sitä liian vähän. Kuitenkin ajatukset ja jalat vilisti niin, että nukkumaanmeno viivästyi aika paljon. Yleensä vähäuninen yö on ollut ensimmäisen paastopäivän jälkeen ja sitten uni on muuttunut normaalia syvemmäksi, mutta nyt se ilmeisesti tuli vasta toisena yönä.



Vaikein päivä?

Yleensä sanotaan että vesipaastolla ollessa kolmas päivä on kaikista vaikein. Nälkää ei juurikaan ole ollut koko paaston aikana, koska olin ennen paastoa ilman hiilareita kaksi vuorokautta. Fiilistä kuvaa varmaan parhaiten sellainen voittajafiilis, koska paasto on sujunut hyvin tähän saakka. 

Onhan tämä paastolla oleminen aina vähän sellaista itsensä voittamista, kun keho tottunut saamaan polttoainetta suun kautta ja ihmisen geeneissä on vahvasti sisäänrakennettu vietti syödä, jotta pysymme hengissä.


Ruokaa liikaa tarjolla joka suunnasta?


Nykyään vain tuota ruokaa on niin helposti ja halvalla saatavana joka paikasta, joten moni syö yli kulutuksen. Avaat telkkarin, niin puolet ohjelmista on ruoka-ohjelmia, mainostauolla tulee 7 mainosta, josta 5 on ruokamainoksia, pizzaa, hampurilaisravintoloita, kotiinkuljetuspalveluita, kaupan ruokamainoksia ym. Tai sitten Instagram, puolet uutisvirrasta liittyy jollakin tavalla ruokaan, siihen ei normaalisti kiinnitä niin huomiota, mutta kun on paastolla, niin ruokakuvat kyllä hyppäävät silmään aika tehokkaasti.

Tuo ruuan näkyminen joka paikassa varmasti vaikuttaa suomalaistenkin ylipainoon aika paljon, vielä kun illalla katselet pizzamainosta telkkarista ja ajattelet, että tekisipä pizzaa mieli, mutta en jaksa lähteä hakemaan pizzaa, sitten seuraava mainos onkin yritykseltä, miltä voit tilata parilla puhelimen klikkauksella pizzan suoraan kotiin. Samalla voit tilata pari pussia karkkia ja limpsapullon yhtä helposti.

Itse en kyllä tuota noutoruokaa tilaile, kun varmaan kaksi kertaa vuodessa, mutta tiedän useita ihmisiä, jotka tekevevät sitä melkein päivittäin. Mutta kyllä minuunkin mainokset vaikuttavat, jos leffaa katsellessa tulee pizza ym mainos, niin kyllä sitä helposti tulee mentyä jääkaapille katsomaan, mitähän sitä ottaisi, vaikka ei ole edes nälkä.


Välillä seuraillut ihmisiä kaupassa ym, niin jos katsotaan vaikka noin 40-50 vuotiaita ihmisiä, niin kyllä normaalipainoiset ihmiset on aika vähissä. On niitäkin, mutta ovat kyllä reilusti vähemmistössä. Miehistä suurin osa on yli satakiloisia, moni reilusti ylikin, kaupassa hyllyn takaa tullessa vatsaa tulee jonkin matkaa, ennen kun kasvot näkyvät.

Omia havantoja tehden, jos otetaan kymmenen miestä ja kymmenen naista ihan randomilla, esimerkiksi kaupassa, ikähaarukka moin 40-50 vuotta.
  • Normaalipainossa noin 4 henkilöä
  • Vähän isokokoisempia 8 henkilöä¨
  • Todella reilusti ylipainoa 8 henkilöä


Missä vaiheessa on ihmisille tullut ajatus, että että esimerkiksi mies joka painaa 100 kg, on normaalikokoinen mies? Itse olen myös tähän jotenkin oppinut, kun työpaikoilla ym muut miehet ovat pitäneet minua laihana, koska olen painanut noin 85 - 92 kg. Minulla on pituutta 175 cm ja minunpituisella normaalipaino on siinä 70 kg paikkeilla, jopa alle.

Tälläkin hetkellä kannan 20 kg ylimääräistä läskiä mukanani jatkuvasti joka paikkaan ja vielä ihan vapaaehtoisesti. Puhutaan kehopositiivisuudesta, minun mielestäni se on ihan hyvä asia, mutta on se kyllä vähän vääristänyt ajatuksia siitä, milloin ihminen normipainoinen. Moni mieskin ajattelee painon ollessa 100 kg pintaan, olevansa suhteellisen hoikassa kunnossa, kun muut miehet ympärillä painaa 120-140kg. Todellisuudessa sillä 100 kg painavalla miehellä on ylipainoa noin 30 kg ja se on valtava massa kantaa mukanaan töissä ja arjessa.

Itsellä ylimääräistä se noin 20 kg, joku päivä sitten kantelin 20 kg hiekoitushiekka säkkiä, silloin heräsi ajatukset, että kuinka valtava määrä painoa on 20 kg, jos sitä säkkiä pitäsi kuljettaa mukanaan aina. Nyt sama painolasti kuskataan mukana läskinä, mutta siihen ollaan totuttu, kun se on tullut pikkuhiljaa. Suosittelen kokeilemaan, jos olet vaikka mies, jolla on painoa 120 kg, otappas pari 25 kg hiekkasäkkiä olkapäille ja kävele niiden kanssa hetken, kun pudotat säkit pois olkapäiltä, niin eikö tunnukkin kevyeltä, yhtä suuri vaikutus on sillä että sen ylipainon pudottaa pois, noin sen painon määrän vain huomaa oikeasti konkreettisemmin. 

Tiedän että ei se painon pudottaminen ole helppoa, en kantaisi 20 kg mukanani päivittäin jos se olisi helppoa. Mutta moni on heittänyt pyyhkeen kehään, sillä tyylillä että ei ole enää yhtään väliä, mitä laittaa suuhunsa, kun on kuitenkin läski. Väärin, ei se ole helppoa, eikä tapahdu nopeasti, mutta mahdollista se kyllä on.


Iltapäivän fiiliksiä

Paastoa takana 72 tuntia, olo ihan hyvä ja energinen, pientä päänsärkyä havaittavissa, mutta se on ollut joka päivä tähän aikaan ja helpottaa pian, kun hetki sitten otin kaliumia ja natriumia.
Helpolta on paasto tuntunut, ei mitään ongelmia sen suhteen. Ruokakaupassakin kävin ruokaostoksilla, mutta en itselle. 

Samsung health ohjelmasta katselin kellon mittaamaa stressitasoa, se on paaston ajalta ollut laskusuunnassa. Tänään vähän noususuunnassa johtuen lyhyistä yöunista. Samoin lepopulssi on laskenut koko paaston ajan, suuria muutoksia ei ole, mutta alaspäin mennyt selvästi. 

Yhden asian puuttumista olen ihmetellyt, yleensä paastolla on ollut kylmä, vaikka vaatetta reilusti päällä, mutta nyt vasta vilu saapui. Paastoa kuitenkin takana jo yli 70 tuntia.

Aika mitä ennen käytettiin syömiseen, käytetään nyt blogin ylläpitämiseen. 


Kommentit

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskasti kirjoitettu nuo huomiot. Minä olin joskus n. 10 kg ylipainoinen. Yksikään ei vielä vihjannut, ei varsinkaan kukaan terveydenhuollosta, jos sellaisissa vierailin. En oikein tiennyt mitä tehdä, yritin mielestäni jo kaikkeni. Kävin lenkillä jne.

      Tuo reppuvertauskin kävi joskus mielessä, kantaessani 10 kg säkkiä perunaa portaita ylös. Mietin että ei tätäkään huomaisi, jos joka päivä lisäisi yhden perunan taskuun. Mutta kerralla säkki kyytiin, ja kerralla myös pois, niin kyllä huomaa.

      Noista mainoksista, mulla on tuo vieläkin, vaikka olen lopettanut kokikset ja pitsan tilaamisen. Jos näen ruokamainoksen ja tv-kokin kaatelemassa öljyä, ja joka kanavalla menee purilaiset liukuhihnalla, alan miettiä mitä hakisi kaapista. Jos haluaa pysyä erossa vaikutteista, niin televisio on kyllä yksi iso tekijä, minkä sammuttamalla voi mahdollisesti saada paljon aikaan. Jos on yhtään vaikeuksia pysyä mieliteoista erossa. Itse pystyn kyllä nyt ainakin katsomaan telkkaria, mainoksia, lehtiä, ja olemaan ihan omalla ruokavaliollani. Se vaan, että haen sitten tätä omaa syötävää tilalle. Mainoksen uhri sikäli.

      Poista

Lähetä kommentti